Maak direct een afspraak!   0492 78 41 92
Mijn Financiële Wooncoach
Nieuws

Financieel / De Blijverslening, een ideale oplossing om langer thuis te wonen!

  • Mark Sanders
  • 696 Views
  • 0 Comment
  • No tags

Senioren kunnen binnenkort langer thuis wonen met de SVn Blijverslening. Gemeenten kunnen binnenkort een Blijverslening aanbieden aan senioren die de overwaarde in hun koopwoning willen gebruiken om de eigen woning levensloopbestendig te maken. De lening wordt beschikbaar gesteld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Graag brengt jouw adviseur van De Financiële Wooncoach je in hoofdlijnen op de hoogte.

De Blijverslening heeft als doel om ouderen financieel in staat te stellen om de eigen woning te verbouwen, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door een badkamer of een slaapkamer op de begane grond aan te leggen.

De Blijverslening heeft twee varianten: consumptief en hypothecair. Voor de consumptieve Blijverslening is geen overwaarde in de koopwoning nodig. Dat betekent dat de actuele hypotheek niet lager hoeft te zijn dan de actuele woningwaarde. De aanvrager mag niet ouder zijn dan 75 jaar. De lening bedraagt maximaal € 10.000, in tien jaar terug te betalen. Voor bepaalde aanpassingen aan de woning, zoals de installatie van een traplift, kan de huiseigenaar ook subsidie krijgen vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Voor de hypothecaire Blijverslening is wel overwaarde nodig. De actuele hypotheek en Blijverslening mogen samen niet hoger zijn dan 80 % van de huidige WOZ-waarde van de woning. Het gaat om een lening van maximaal € 50.000, die de huiseigenaar in tien of twintig jaar terug moet betalen. De afsluitkosten bedragen € 850. Er geldt geen leeftijdsgrens.

Gemeenten mogen zelf bepalen of zij deze lening gaan verstrekken. Niet elke gemeente zal dit dan ook doen! Ze mogen ook de voorwaarden aanpassen. Volgens de SVn zijn zo’n zestig gemeenten nu al serieus geïnteresseerd in de Blijverslening.

Wil je meer weten over deze vorm van financieren, kijk dan op www.svn.nl, en je kunt altijd contact opnemen met jouw adviseur van De Financiële Wooncoach.

Blijverslening
Bron: www.svn.nl.

0 Comments
Leave a comment