Maak direct een afspraak!   0492 78 41 92
Mijn Financiële Wooncoach
Nieuws

Verduurzamen / Duurzaam en betaalbaar wonen gaan hand in hand!

  • Mark Sanders
  • 112 Views
  • 0 Comment
  • No tags

Waar kies jij voor met deze stijgende energieprijzen?

Als jouw cv kapot gaat, kun je waarschijnlijk voor een duurzamere manier van verwarmen kiezen. Hiervoor is mogelijk een duurzaamheidhypotheek of een duurzaamheidlening voor af te sluiten. Vanaf 2026 zijn huiseigenaren immers verplicht om bij het vervangen van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te installeren of te kiezen voor een ander duurzaam alternatief. Zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Een monteur installeert een warmtepomp

Toen heel Nederland in de jaren ’60 van de vorige eeuw overging op aardgas, was daar weinig ingewikkelds aan. Iedereen had immers maar één keuze! Maar omdat er naast de hybride warmtepomp nog andere varianten zijn én omdat steeds meer gemeenten een warmtenet aanleggen, zijn dat er anno 2022 een stuk meer.

Hoe ga jij verwarmen? (hybride) warmtepomp of warmtenet?

Voor een warmtepomp kun je uit vijf varianten kiezen: de hybride warmtepomp, de lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp en de water/water warmtepomp. De meest laagdrempelige optie is een hybride warmtepomp. Die werkt op stroom en is aangesloten op je cv-ketel. De buitenunit van de warmtepomp haalt warmte uit de lucht voor de verwarming van je huis. De cv-ketel springt bij als dat nodig is en zorgt voor warm water.

Is je huis al goed geïsoleerd?

Met één van de vier volledig elektrische warmtepompen heb je in principe helemaal geen cv meer nodig. Die halen alle energie die ze nodig hebben uit een ventilatiesysteem, de buitenlucht, het grondwater of de bodem. Maar let op: als je zo’n pomp overweegt, moet je huis wel goed geïsoleerd zijn. Is dat niet zo, dan krijgt zo’n warmtepomp je huis onvoldoende op temperatuur.

Warmtenet

Mochten er plannen zijn voor een warmtenet in jouw wijk, dan kun je overwegen om je huis daarop te laten aansluiten. Dat is overigens geen verplichting, zoals veel mensen denken. Een warmtenet is trouwens niet per definitie goedkoper dan andere opties. Allereerst moet je de kosten van de aansluiting zelf betalen. Verder zegt de wet weinig over de maximale maandelijkse lasten, behalve dat die niet hoger mogen zijn dan wanneer je jouw huis met gas zou verwarmen.

Wat moet je kiezen? De Financiële Wooncoach helpt je verder!

Kiezen is daarom vaak lastig. Niet voor niets roepen experts de gemeenten op om een leidende rol te spelen in dit onderdeel van de energietransitie. Ze moeten duidelijk maken wat hun plannen zijn en burgers helpen door bijvoorbeeld collectief warmtepompen in te kopen. Of, als ze plannen hebben voor een warmtenet, hun inwoners vertellen wie daar op welke termijn gebruik van kan maken.

Adviseur Duurzaam Wonen

Heb jij al besloten om zelf te investeren in een duurzamer huis of wil je weten of dat interessant is? Dan kan De Financiële Wooncoach je verder helpen. Wij zijn allemaal Erkend Financieel Adviseur of Erkend Hypothecair Planner en hebben ook de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen gevolgd. Bel of mail ons dus gerust eens om een vrijblijvende afspraak te maken. Ons telefoonnummer 0492-784192.