Maak direct een afspraak!   0492 78 41 92
Mijn Financiële Wooncoach
Nieuws

Stappenplan

Stappenplan

Het startersplan van jouw Financiële Wooncoach

STAP 1 – Oriëntatie wat jouw financiële mogelijkheden zijn

Thuis wonen is wel lekker makkelijk. Maar uiteindelijk is het tijd om het huis uit te gaan. Dat betekent dat je ook je eigen rekeningen moet gaan betalen, inclusief huur of hypotheek. Dat is iets waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Breng daarom eens in kaart wat je inkomsten en uitgaven zullen zijn. Je kunt daarbij gebruik maken van de site van het Nibud. Of download hier het Nibud begrotingsformulier om direct inzicht te krijgen in je uitgaven.

kijk daarnaast eens op onze informatieve website waar je alles kunt lezen over het vinden, kopen of bezitten van een huis. Hier vind je in duidelijke taal veel nuttige informatie als je een huis wilt gaan kopen.

STAP 2 – Kopen of huren? Wat past bij mij?

Wat is verstandig om te doen? Huren of kopen. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Wat past het beste bij jou? Enkele overwegingen:

  • Voor betaalbare huren moet je in de sociale sector zijn. Maar je komt alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als je inkomen aan bepaalde voorwaarden voldoet. Huren in de vrije sector loopt al snel in de papieren. Voor meer informatie zie de site van de rijksoverheid.
  • Bij een huurhuis moet de verhuurder zorgen dat het huis in goede staat is. Die betaalt dus voor reparaties en onderhoud.
  • Een koopwoning kun je aanpassen naar je eigen wensen. Wanneer je iets verbouwt of verbetert, wordt je huis meer waard en heb je er dus mogelijk bij de verkoop nog profijt van.
  • Bij een huurwoning heb je zekerheid over de prijs, die kan jaarlijks maar beperkt stijgen. Bij een koopwoning kun je te maken krijgen met stijgende (of dalende) rentekosten. Een rentevaste periode kan je daar tegen beschermen.

Wij hebben op onze website een rekentool om te vergelijken wat je kunt aankopen bij een bepaalde huurprijs. Dit geeft je een goed beeld van de mogelijkheden.

STAP 3 – Jouw huis vinden

Besluit je om te kopen, dan kan de huizenjacht beginnen! Kijk voor het woningaanbod op sites zoals bijvoorbeeld Funda of andere vergelijkbare woningen. Het is verstandig vooraf te bedenken wat je woonwensen zijn. Bijvoorbeeld aantal kamers, locatie, wel of geen tuin etc. Ook is dit het moment om te bekijken hoeveel je kunt lenen. Om exact te weten wat jouw eigen mogelijkheden zijn kun jij bij De Financiële Wooncoach terecht voor een hypotheekadvies. Als starter is het ook met een tijdelijk contract of een beperkt salaris mogelijk om op jezelf te gaan wonen. Er zijn veel startersfaciliteiten zoals de Starterslening, Koopgarant of Slimmer Kopen. Wij van de Financiële Wooncoach kunnen je daar uitgebreid over informeren. Speciaal voor jou hebben wij de meest voorkomende Startersregelingen samengevat. Hierdoor komt een eigen woning met een verantwoorde hypotheek binnen bereik.

Bij het vinden van een droomhuis kun je zelf op zoek, maar je kunt ook een makelaar inschakelen. Die helpt je het juiste huis te vinden.

 

Heb je jouw droomhuis gezien maar lukt het niet om met jouw budget al je woonwensen te realiseren. Bedenk dan ook welke woonwensen ‘onderhandelbaar’ zijn voor je. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan voordelig zijn en hij verdient zichzelf vaak terug door namens jou de onderhandelingen te voeren. Maar daarnaast neemt hij ook alle papieren en rompslomp uit handen rondom koopaktes en dergelijke.

TIP: Probeer bij het bekijken van een huis door de bestaande situatie en inrichting heen te kijken. Misschien ziet het er nu niet uit, maar is er met een beetje werk een paleisje van te maken. Misschien durf je het zelfs wel aan om een fikse verbouwing te gaan doen – dat kan extra waarde aan je huis toevoegen.

STAP 4 – En dan heb je jouw eerste huis gekocht

Heb je het huis een aantal keer bekeken en ben je er nog steeds weg van? Dan wordt het tijd om een deal te sluiten. Als je weet wat je budget is en je een goed idee hebt van wat de woning waard is, dan kun je een bod uitbrengen. Bedenk daarbij wel dat bij een bestaande woning er nog ‘Kosten Koper’ bij komen. Dat zijn o.a. de kosten voor Notaris, kadaster, advieskosten voor de hypotheek en de overdrachtsbelasting. Bij elkaar is dat ca. 5% van de aankoopsom.

Het is verstandig bij dat bod te bedenken welke ontbindende voorwaarden je eraan wilt koppelen. Een veelgebruikte ontbindende voorwaarde is die van ‘voorbehoud van financiering’, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bouwtechnische keuring als voorwaarden opnemen. Als particulier heb je daarnaast sowieso nog drie dagen bedenktijd, binnen die tijd kun je ook zonder opgaaf van redenen nog van de koop afzien. Wordt het bod geaccepteerd, dan zal de verkoper een voorlopig koopcontract opstellen, met daarin de eventuele ontbindende voorwaarden.

Als je jezelf al wilt voorbereiden op jouw adviesgesprek en de toekomstige hypotheek dan zijn er diverse sites waar jij dit kunt doen. Klik hier om je objectief voor te bereiden over alles wat met wonen en hypotheken te maken heeft.

STAP 5 – Het sluiten van jouw hypotheek

Nu je de prijs van je nieuwe woning weet, kun je de hypotheek gaan afsluiten. Als het goed is, heb je in stap 3 al gekeken welke hypotheek tot jouw mogelijkheden behoort en welke startersfaciliteiten er zijn. In het gesprek met jouw Financiële Wooncoach gaan we hier verder naar kijken. Neem contact met ons op via 0492-784192 of het afspraakformulier.

Jouw advieskosten betaal je rechtstreeks aan de adviseur? Dat is het ‘nieuwe adviseren’. De Financiële Wooncoach werkt volledig volgens dit principe en laat zich niet betalen door provisies van hypotheekaanbieders. Zo weet je zeker dat het advies van De Financiële Wooncoach onafhankelijk is! En wat nog beter is: jij krijgt als starter een korting op het reguliere adviestarief. Snel verdiend! In de afspraak leggen we je alles hierover uit.

Een hypotheekverstrekker zal een aantal dingen van jou en van de woning willen weten. Bijvoorbeeld:

In onze afspraakbevestiging worden de stukken op genomen die je in ieder geval nodig hebt voor het verkrijgen van jouw hypotheek. Een aantal stukken dien je mee te nemen naar ons 1e gesprek, de overige stukken regelen wij samen. Heb je vragen hierover dan kun je gerust contact met ons opnemen.

Bij een hypotheek kun je nog een aantal andere financiële producten afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een werkloosheidsverzekering. Daarmee kun je zekerheid inbouwen dat jij en jouw partner (indien van toepassing) de hypotheek kunnen blijven betalen als er iets met je gebeurt. Wij maken een persoonlijk adviesrapport en staan ook uitgebreid stil bij deze risico’s.

STAP 6 – De Sleuteloverdracht

Vandaag krijg je de sleutels en wordt je eigenaar van je droomhuis! De sleuteloverdracht doe je bij de Notaris. Als koper kies je, in overleg met jouw adviseur van De Financiele Wooncoach, een Notaris uit die de eigendomsoverdracht zal regelen. En als je daar toch bent, wil je misschien ook een aantal andere zaken regelen die handig zijn als je zo’n groot bezit als een huis hebt. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een testament. Bespreek dit dan ook met de notaris in hoeverre dit voor jou van toepassing is of kan zijn.
Na je bezoek aan de Notaris kun je gaan klussen, verbouwen en uiteindelijk verhuizen. Denk bij het verhuizen ook aan:

  • Inschrijving bij de Gemeente
  • Verhuiskaartjes
  • Aansluitingen van gas, licht, elektra en kabel voor internet, telefoon en tv
  • Verzekeringen zoals opstal, inboedel etc. bespreekt jouw adviseur van de Financiële wooncoach al in een vroeg stadium met jou en zorgt dat je nieuwe huis op tijd en voldoende verzekerd is.